Логотип
  • Натуральне молоко – справжнє?

    06.03.2023

    Багато дітей люблять молоко та продукти з нього, чи випити какао, чи з’їсти фруктовий йогурт на сніданок. А реклама обіцяє нам, що молоко – це натуральний продукт, який містить всі необхідні нам поживні речовини: вуглеводи, білки, жири, вітаміни та мінерали. Але чи так це насправді?

    Разом з учнями 9 та 10 класів ми дослідили це питання, але одразу ж з’явилися інші. Що таке сир? Що таке пахта? Що таке сироватка?

    Теоретично на це все легко відповісти, але як це виглядає «на практиці»?

    Разом ми вирішили зробити невелику порцію “вершкового сиру”. Процес не займає багато часу, і зовсім скоро вже можна насолоджуватися «продуктом» і паралельно дізнатися багато цікавого про молоко та молочні продукти.


    Все, що вам потрібно для приготування вершкового сиру, – це, власне, молоко, кислота (лимон або оцет) і відповідні матеріали. На щастя, нам дозволили працювати у шкільній їдальні, що значно полегшило нам роботу.

    Потім кожен з нас скуштував трохи свіжого вершкового сиру, але на смак він виявився «ніякий». Що ж робити? Завдяки великій кількості солі та спецій (петрушки) нам вдалося надати сиру певного смаку. Ми були задоволені.

    Під час приготування сиру ми разом шукали відповіді на питання. Чому корова дає молоко і як довго? Що ж відбувається на молочному заводі?

    Результати дещо приголомшили. Тому що молоко, яке ми п’ємо, в природніх умовах насправді мало б належати маленькому теляті. Але у нього це забирають, інакше ми не змогли б купувати молоко. Разом ми погоджуємося, що принаймні це не є «природньо»…

    Приблизно через 3 години ми закінчили процедуру і отримали загальну картину того, як виробляються молочні продукти. Після обіду ми поділилися готовим вершковим сиром з іншими учнями та персоналом – і (майже) всім він сподобався.

    Contact us