Логотип
  • Батьки: «Deutsche Schule Kiew готує дитину до європейського майбутнього»

    26.04.2021

    Команда спільноти батьків «Зеленка» побувала в гостях нашої школи та поспілкувалась з директором DSK Геральдом Мібсом. Про що говорили та чого нового дізнались – далі в інтерв’ю:

     

    «Зеленка»: Як нині відбувається навчання в школі під час пандемії?

    Геральд Мібс: У нас вже досить багато досвіду в online навчанні. Кожен учень має доступ до онлайн-платформи, де можна повноцінно навчатись. Звісно, набагато краще, коли учні разом навчаються в школі, а не сидять самотньо за екранами. Але ми мусимо разом пережити цей складний період.

     

    «Зеленка»: У новому навчальному році першачків у Німецьку школу ви набираєте без знань німецької мови. Розкажіть, як буде проходити адаптація до мови, програми та культури?

    Г.М.: У нас буде один клас, куди діти будуть приходити після німецького садочка і в них вже будуть базові знання німецької мови. Там навчаються не лише українці, а й іноземці – американці, німці, французи та інші експати. А в другий клас ми набираємо дітей, які будуть вивчати німецьку мову з нуля. Ми проводимо багато спільних активностей для усіх дітей школи – спорт, уроки мистецтва, театр, прогулянки – а це якраз зроблено для того, щоб діти без знання мови могли спокійно комунікувати з німецькомовними дітьми. Зазвичай, до кінця четвертого класу усі діти зрівнюються у знаннях мови.

    «Зеленка»: Якою мовою проводиться навчання?

    Г.М.: Навчання проводиться німецькою мовою, за виключенням предметів з української програми (українська мова, література та історія України). Чотири роки достатньо для адаптації до німецької мови та культури. Українські діти проходять відразу дві програми – німецьку та українську.

    «Зеленка»: Чи можна прийти у вашу школу не з першого класу?

    Г.М.: Звісно, дітей, які досить добре знають німецьку мову, ми можемо прийняти в середню чи старшу школу. У мене якраз сьогодні на співбесіді був юнак, який хоче вступити до нас у 10 клас. У нього дуже високий рівень знання мови, він інтелігентний та цілеспрямований хлопець, тому, як на мене, він має усі шанси для вступу.

     

    «Зеленка»: Які перспективи та привілеї отримують українські діти, навчаючись в Німецькій школі?

    Г.М.: Наші діти ставлять собі за мету отримати інтернаціональний Abitur (це документ, аналог українського атестата, внутрішній стандарт середньої освіти в Німеччині, кваліфікаційний ступінь, яку отримують учні після закінчення школи). За результатами іспиту Abitur дитина може вступити до вишу в Німеччину чи в інші держави.

     

    «Зеленка»: Яку роль виконують батьки в навчальному процесі? Відносини школа-дитина-батьки.

    Г.М.: Це надзвичайно важлива тема в нашій демократичній шкільній системі. Звісно, батьки повинні брати участь у навчанні власних дітей – спілкуватись із вчителями, звертати увагу на успіхи та складнощі, але це не означає, що вони повинні робити домашнє завдання з дітьми. Ми просто просимо їх бути уважними до своїх дітей. Усі діти з усього світу потребують трьох речей:

    1. Любов
    2. Любов
    3. Любов

    «Зеленка»: Як можна мотивувати дітей до навчання і взагалі чи потрібно це робити?

    Г.М.: Бажання вчитись у дітей досить хвилеподібне. Коли вони приходять в перший клас, то їм усе цікаво, вони зацікавлені абсолютно у всьому та їм подобається процес навчання. А коли вони стають старшими, приходить підлітковий вік, то інтерес знижується, але згодом він знову підійматися. Тут так само працюють три важливі речі, яким слід навчитись батькам:

    1. Слухати
    2. Слухати
    3. Слухати

    І завжди бути поруч з дітьми. Навіть, якщо це здається складним, навіть коли зовсім не хочеться. Слід завжди давати дитині відчуття, що ви поруч і готові їх підтримати у будь-якій ситуації.

    «Зеленка»: Розкажіть про проєктну діяльність і розвиток компетенцій у вашій школі. Чому це так важливо сучасним дітям?

    Г.М.: Дітей ми не навчаємо директивно – це країна, це місто, це річка. Ми навчаємо дітей вчитись – як працювати в команді, як робити проєкт, презентувати проєкт, не просто сухе вивчення предмету, а застосування знань на практиці. Ми вчимо дітей працювати спільно з іншими людьми – це найвища компетенція, яка потрібна кожній людині в сучасному світі.

     

    «Зеленка»: Ми не знаємо, як зміниться світ до моменту закінчення дітьми школи через 11-12 років. До чого нам потрібно підготувати дітей зараз, щоб потім їм було простіше жити?

    Г.М.: Ми повинні підготувати дітей до того, що світ дуже швидко змінюється. Вже сьогодні зрозуміло, що через 5 років з’являться ті професії, яких ще не існує. Ми маємо навчити дітей бути настільки гнучкими, аби швидко адаптуватись до змін і появі нових професій.

     

    «Зеленка»: Чого б ви побажали нам усім в цьому швидкоплинному та змінному світі та чому важливому слід навчити дітей?

    Г.М.:  Цей світ – єдиний світ для всіх, що не повинно бути поділу на німців та українців, ми маємо бути толерантними один до одного, до будь-якого кольору шкіри, релігії, мови та кожен з нас розуміє, що усі ми громадяни однієї планети. Sitizen of the World (англ.)

    Contact us