Логотип
  • Всесвіт тіла

    26.11.2019

    21 жовтня учні 6-12 класів відвідали міжнародну виставку «Всесвіт тіла» на території ВДНГ.

    Під девізом «життєвий цикл» команда німецького лікаря Ґунтера фон Гаґенс зробила виставку зі справжніх людських тіл, які вдалося зберегти за допомогою пластинації. Експонати демонструють не тільки роботу нашого тіла та природні зміни в ньому протягом життя, а й зовнішні впливи на наш організм.

    Впродовж екскурсії, яка тривала дві з половиною години, ми побачили багато цікавого: розмір, а також стадії розвитку ембріонів та плодів, будову та функції наших кісток, м’язів та органів.

    Під час нашого візиту жодного разу не пролунало: «Дивись, як огидно!», що позитивно характеризує учнів Німецько-української  школи в м. Києві.

    Тому хочеться ще раз зробити комплімент нашим юним анатомам! Експерти також оцінили уважність та зацікавленість учнів під час екскурсії.

    Серфінгіст. “Анатомія щастя”.
    Гейдельберг, Німеччина

    Що таке «Всесвіт тіла»?

    Німецький лікар Ґунтер фон Гаґенс (*1945)  винайшов у 1970-х роках спеціальний метод збереження тіл – пластинація. На це його наштовхнула незадоволеність у своїх медичних дослідженнях звичайними наочними посібниками та наявними анатомічними моделями. До цього органи завжди були закриті у склі або зберігалися у формальдегідному розчині.

     

    Доктор Ґунтер фон Гаґенс

     

    По сьогоднішній день експонати виставки «Всесвіт тіл» з Губена та Гейдельберга використовуються для підготовки майбутніх лікарів і водночас дають можливість усвідомити всім людям красу анатомії тіла.

    Метод пластинації фон Хагена – складний процес, коли всю воду в організмі замінюють на синтетичні полімери, що зупиняє процес розкладання. Пластинати, таким чином, залишаються сухі і не мають запаху.

    Усі пластинати походять від реальних людей, які протягом свого життя дали згоду на донорство (пластинацію свого тіла після смерті). Плоди та ембріони, які можна побачити на виставці, привезені з медичних установ.

    Безумовно, виставка дає широкі можливості для обговорення. Незалежно від того, чи мають дискусії етичний або науковий характер. У будь-якому випадку ми, викладачі, завжди раді підтримати наших учнів в обговорення цієї виставки, адже саме дискусія та усвідомлення є однією з цілей доктора Ґунтера фон Гаґенс, які було закладено в основу виставок.

     

     

     

     

     

     

     

     

    Гравець в хокей.
    Всесвіт тіл – цикли життя.
    Київ, Україна.

    Від щирого серця дякуємо виставці «Всесвіт тіла» за наочність!

    Виставка Гюнтер фон Хагенса «Всесвіт тіл»
    Інститут Пластинації, Гейдельберг
    www.koerperwelten.de

    Contact us