Логотип
  • Як проходить адаптація

    19.09.2019

    У вересні до нас прийшло багато нових діток. Як проходить їх адаптація? Своїми враженнями з нами ділиться Олена, мама Анастасії (2,8) з групи «Зіроньки»:

    – Спочатку я перебувала в групі разом з дочкою цілий день. Настя сама цього вимагала, показувала, що їй важлива моя присутність. У перший день донька не брала участь у групових заняттях, більше вивчала іграшки. Але навіть в цей день я помітила, що поки діти співають пісні, Настя все «мотає на вус», навіть не беручи участь. Коли ввечері вдома ми включили ці ж пісні, вона стала їх наспівувати, – згадувала минулий день в групі.

    Повністю в групі я просиділа 4 дні: просто сиділа ти спостерігала за донькою та дітьми. Дочка потихеньку включалася в заняття та ігри, почала з аплікації. Але їй ще важливо було мене бачити, тому я не йшла. А ось з 5 дня, коли я помітила, що Настя активно грає і займається з дітьми, я потихеньку почала виходити з приміщення в коридор. І ось: до кінця другого тижня я вранці віддаю дочку в групу, кажу їй, що йду по своїх справах, а вона впевнено залишається з дітьми до обіду.

    Мені дуже імпонує, що в KiTa не створюють стресову атмосферу  навколо моменту розставання, роблять це максимально м’яко. І я, як мама, можу самостійно прийняти рішення наскільки дитина вже готова залишатися, в який момент вона дійсно відчуває себе в безпеці. Мама це дуже добре бачить по дитині. Я розумію, що донька розслаблена, вона спокійно з’їдає свій сніданок та обід, грає з дітьми, ходить сама у вбиральню. Комусь на те, щоб звикнути до  розставання до обіду,  знадобилося пару днів, а іншому, як нам, – тижні зо два.

    І ще мені дуже імпонує, як в KiTa підтримують дитячу самостійність: вихователі нічого не роблять за них. Діткам дають стільки часу, скільки необхідно: помити руки, одягнутися, взутися. Навіть під час занять, коли вони робили аплікацію – все самі, у своїй інтерпретації. Десь косо-криво, не рівно – не страшне, головне – що самі.

    Що ж, побажаємо Настусі, як і всім діткам нашого садка, цікавого навчального року разом з KiTa! Маємо великі плани!

    А прочитати детальніше про Берлінську модель адаптації дитини в дитячому саду, яка застосовується в KiTa, можна на нашому сайті: https://deutscheschule.kiev.ua/ua/2019/03/14/die-eingewohnung-in-der -kita /