Логотип
  • Крила самостійності

    17.02.2022

    Інколи ми бачимо, як батьки намагаються «дати найкраще» своїй дитині – забезпечити їй все, щоб вона не втомлювалася та не перевантажувалася. Але вміння докладати власні зусилля іноді стає тим, що найбільш потрібно нам у житті. Якщо робити багато речей за дитину, не підтримуючи її прагнення досягнути маленьких, але своїх результатів, вміння відчути власні сили та керувати ними у дорослому віці може так і не з’явитись.

    Тому в нашій школі ми прагнемо розвивати самостійність учнів у найрізноманітніший спосіб: в садочку діти самі одягаються, в школі – самі відповідають за свої уроки, самі  обговорюють з вчителями проблеми, самі збирають свої речі і виправляють помилки, самі готують виступи до свят та обирають професію…

    Так  поступово маленькі крильця самостійності наших учнів з часом стають великими і сильними!

    Метафора крил тут не випадкова. Послухайте історію.

    ***

    Якось у коконі з’явилася маленька щілина. Крізь неї поступово почав пробиратися метелик, який хотів нарешті розправити свої крильця. Людина, яка проходила в той момент повз, почала спостерігати за цим дійством: минула година, дві, три, після чого метелик вирішив припинити свої зусилля. Щілина залишалася такою ж маленькою.

    Тоді людина вирішила допомогти. Взяла ніж і розрізала кокон. Метелик легенько вийшов з нього, але його тільце залишилося слабким та немічним, а прозорі крила майже не рухалися.

    Людина продовжувала спостерігати, чекала, що ось-ось крила маленького розправляться й зміцніють, і він зможе злетіти. Але цього так і не сталося!

    Все своє життя метелик волочив по землі слабке тільце і нерозправлені крила. Він так і не навчився  літати!

    А все тому, що людина, коли бажала допомогти, не зрозуміла головного: зусилля, які треба докласти, щоб пройти через вузьку щілину кокону, необхідні метеликові! Тільки так рідина з тіла переходить у крила, надаючи їм потрібну силу. І тільки після цього він зміг би літати! Саме це і дозволяє йому вирости!

    ***

    Дорогі батьки! Ми з радістю допомагаємо вашим дітям стати найкращими метеликами, літати вправно і майстерно! Приєднуйтесь! Наші з вами спільні зусилля, ідеї та цінності дозволять виховати сміливих і красивих метеликів!

     

    Вікторія Доріченко, психолог Deutsche Schule Kiew

    Contact us