Логотип
  • Що спільного між дотиком та розвитком?

    14.12.2021

    Якщо ви хочете, щоб ваші діти та близькі були здоровими, успішними, щасливими – частіше обіймайте їх! В Deutsche Schule Kiew ми робимо це постійно.

    Вікторія Доріченко, психолог DSK, радить батькам:  «Дозволяйте близьким обіймати, торкатись себе і давайте собі, навіть дорослому, подібний комфорт дотику. Адже ми не можемо дати комфорт і любов, якщо не відчуваємо їх самі!»

    Чому це так важливо?

    Однією з надзвичайно важливих складових повноцінного розвитку дитини як на фізичному, так і на психологічному рівні є необхідність дотику! Дефіцит дотику як у ранньому дитинстві, так і у дорослому віці призводить до постійного стресу. Тоді як достатня кількість дотику веде до:

    • відновлення і розвитку клітин, які відповідають за навчання і запам’ятовування;
    • прискорення фізичного і розумового розвитку;
    • суттєве зменшення проблем щодо поведінки в соціумі та взаємодії з оточенням;
    • істотне покращення фізичного здоров’я (уникнення проблем надмірної ваги, швидкої втомлюваності, безсоння тощо);
    • до довшої, ніж звичайно, розумової активності та продовження молодості організму.

    Відомий американський нейроендокринолог, професор біології, неврології та нейрохірургії у Стенфордському університеті Роберт. М. Сапольські писав у своїх роботах про розвиток: «Найнижчі рівні стресу спостерігаються у особин з найтіснішими, навіть на рівні дотику, соціальними зв’язками. Ці більш соціальні, кмітливі, товариські типи особин залишаються такими на все життя. Це передбачає їм успішне становище в групі, довше життя і досягнення глибокої старості. Найгірше для живої істоти – це ізоляція».   

    Обіймайтеся, це зробить вас та ваших дітей щасливим та здоровими!

    Contact us