Логотип
  • 1 тиждень – 1000 спогадів

    13.12.2018

    Після зустрічі шкільної ради у Варшаві у лютому 2018 було вперше вирішено зробити міжнародний обмін у німецьких школах східних регіонів: Праги, Будапешта, Софії. Організацію цієї події та шкільну раду підтримало керівництво Німецько-ураїнської міжкультурної школи у Києві.

    Дві учениці 11 класу: Саша Калашникова та Юлія Степаненко поїхали до Праги у рамках програми обміну, а учениця 10 класу Ксенія Канарчук відвідала Будапешт.

    Ось розповіді самих учасниць про враження та набутий досвід.

     

    Німецька школа Праги

    Юлія Степаненко та Саша Калашникова

    «Цього року у нас була можливість провести тиждень у Німецькій школі Праги. Наш обмін розпочався у неділю 7 жовтня. По приїзду до Праги нас зустріли партнери по обміну зі своїми сім’ями.

    Протягом тижня ми брали участь у шкільному житті нашої школи-партнера та змогли зрозуміти, як функціонує Німецька школа Праги. Нам сподобалось навчання у новій для нас атмосфері. Найбільша різниця між школами полягає у розмірах. У класах, де кількість учнів перевищує 23, постійно панує шум та хаос. Нам дуже не вистачало звичного для нас стилю та концентрації на заняттях. Та учні класу одразу прийняли нас до свого колективу. Нам вдалося потоваришувати з багатьма і ми сподіваємось, що надовго, незважаючи на відстань.

    Разом з нашими партнерами по обміну ми відвідували не тільки школу, а й різні куточки столиці Чехії. За тиждень ми звикли до Праги і легко орієнтувались у місті. Ці сім днів були насичені новими враженнями, а потім ми повернулись до Києва. Дивно, але важким був момент прощання з сім’ями, які нас приймали. Тоді ми бажали, щоб обмін тривав ще один тиждень.

    Та ми вже радіємо зустрічному візиту у березні 2019 року. Обмін приніс багато радощів, а також нові враження, досвід та нагоду познайомитись із культурою інших країн. Ми дуже вдячні за можливість брати участь у такому чудовому заході і рекомендуємо це іншим учням нашої школи».

     

    Німецька школа Будапешта

    Ксенія Канарчук

    «У жовтні я провела три дні у Будапешті за програмою обміну між німецькими школами. Я відвідувала 9 клас, так як моя партнерка по обміну навчається у цьому класі. Кожного дня ми ходили разом до школи та гуляли містом.

    Всі члени родини, у якій я жила, розмовляли німецькою мовою, хоча зазвичай вони говорять угорською. Сара, моя партнерка по обміну, з дитинства вивчає німецьку, тому що половина її родичів живе у Німеччині. Але вона також вивчає англійську, іспанську і трохи розуміє російську. Для неї було дуже цікаво дізнатись від мене та вивчити кілька нових слів російською, а мені було цікаво дізнатись від неї про культуру та звичаї Угорщини.

    Я прилетіла до Будапешта 8 листопада по обіді. У вівторок був мій перший день у школі. Я дуже зраділа, що школа розташована біля станції метро і звідти дуже легко доїхати до центру міста. Окрім того, школа вже кілька років має нове приміщення. На сьогодні у ній навчається понад 570 учнів. Там існує розподілення класів за мовою навчання: угорською або німецькою. Біологію, хімію та географію викладають у певних класах угорською. У такому класі є і додаткові заняття з літератури, мови та історії Угорщини. Інші предмети вивчають німецькою мовою з паралельним класом. Є можливість обрати одну з іноземних мов: французьку або іспанську. В кожному класі навчається від 20учнів. Діти переважно з Німеччини або Угорщини, але також є багато з інших країн. Кабінети мають дуже добре обладнання. Наприклад у музичній кімнаті багато інструментів, а у великому спортивному залі — поле для футболу, бадмінтону, волейболу, баскетболу. Окрім того, у школі є чудова їдальня, де можна поснідати і пообідати, а у холі — великий буфет, де діти купують випічку, напої та снеки.

    Я провела багато часу із Сарою і вона розповіла мені безліч цікавих історій про місто. У школі я познайомилась з новими друзями. Дізналася, що тут учні не мусять розмовляти тільки німецькою, є розподіл на групи: німецьку та угорську. Школярі, які хочуть спілкуватись з усіма, намагаються опанувати дві мови. Усі ставились до мене по-дружньому і багато розпитували про Україну та Німецьку школу у нашому місті. Атмосфера у школі та дружелюбність класів мені дуже сподобались. Я рада, що брала участь у цьому проекті і вважаю це дуже цінним досвідом».

    Contact us